05.08.2014

Значення грудного вигодовування в досягненні Цілей Тисячоліття

Природне вигодовування – єдиний спосіб годування дитини, що чинить унікальну біологічну дію на його здоров’я. Найсучасніші наукові дослідження переконливо підтвердили принципову незамінність ПрВ для оптимального розвитку дитячого організму. ПрВ виконує широке коло життєво важливих функцій не тільки харчового і захисного характеру, але й найтоншої регуляції – управління розвитком і диференціюванням. Протягом перших 4-6 місяців ПрВ практично повністю забезпечує дитину харчовими і біологічно активними речовинами.

Харчова цінність. Перш за все грудне молоко – ідеальна їжа для немовлят. Воно дивовижно пристосоване до всіх особливостей травлення і обміну речовин кожного новонародженого і немовляти. Білковий, жировий, вуглеводний компоненти жіночого молока, вітаміни, мінеральні речовини – тонко і індивідуально відповідають потребам дитини, а деякі речовини, що входять до складу молока – унікальні. Це таурин, поліаміни, карні тин, інозітол, докозогексаєнова, ейкозопентаєнова жирні кислоти. Ці речовини є есенціально необхідними для розвитку і формування центральної нервової системи, фоторецепторів сітківки ока та інш.

Захисна роль жіночого молока забезпечується вмістом у жіночому молозиві і молоці цілої низки специфічних і неспецифічних антиінфекційних факторів: секретного імуноглобуліну А у високій концентрації. Значна роль грудного молока в профілактиці харчової алергії.

Регуляторна роль жіночого молока пов’язується з наявністю в ньому різних гормонів, ферментів, ростових факторів. Ці речовини забезпечують фізіологічний перехід від гемотрофного до лактотрофного харчування новонародженого, сприяють дозріванню, в першу чергу, травного тракту дитини, запобігають перевантаженню гіпоталамо-гіпофізарної системи новонародженого, регулюють процеси асиміляції і синтезу білка.

Психоемоційний аспект. ПрВ відіграє важливу роль у процесах розвитку психоемоційних взаємовідносин між матір’ю і дитиною. Сьогодні саме годування грудьми розглядається як могутній емоційний стимул у процесі становлення психічних функцій дитини.

Таким чином, для повноцінного розвитку дитини грудне вигодовування має надзвичайно велике значення: це контакт з мамою, звичні запахи і смаки, тілесний комфорт, задовільнення рефлексу смоктання, почуття безпеки, джерело їжі і життя, налагодження усіх функцій організму, становлення і розвиток імунної, нервової та ендокринної систем. При відсутності грудного вигодовування неможливо виростити дитину, гармонійною у всіх відношеннях.

Віддалений вплив ГрВ на здоров’я матері і дитини. Сучасними науковими дослідженнями доведено, що ризик розвитку у майбутньому ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету, хронічних захворювань органів травлення, а також стоматологічних порушень значно нижчий, ніж у дітей, які годувались штучними сумішами.

Завідуюча амбулаторії №2   Докучаевський ЦПМСД     Шкурко Т.М.