09.04.2014

Профілактика коштує дешевше!

У життєвих турботах людина не звертає особливої уваги на своє самопочуття.

Болить голова? Незначний біль у серці? Прийнявши таблетку і махнувши рукою, напевно старію, людина продовжує свій «біг з перешкодами», віддаючись професії, дому, сім’ї.
Одного разу зненацька стається біда. Діагноз «інфаркт» або «інсульт» кожну хвилину життя може зробити останньою. Незважаючи на досягнення медицини, захворюваність та летальність від цих хвороб залишається на дуже високому рівні.
За даними ВООЗ більше 62.2% населення України помирає від серцево-судинних захворювань та зумовлює третину причин інвалідності.
Наше місто не виняток. Однак з цими грізними хворобами можна боротись не тільки за допомогою дорогих ліків та діагностичної апаратури, але досить простих профілактичних дій, тобто звести до мінімуму фактори ризику серцево-судинних захворювань.

Запам’ятайте 5 правил здорового серця:

1. Дієта. 
Їжте зелень, фрукти, зернові і овочі, рибу з мінімальною термічною обробкою. Це допоможе сповільнити розвиток атеросклерозу та відкладенню холестерину в стінках судин. Обмежте вживання солі (не більше 5г).

2. Фізична активність. Щоденно ходіть пішки, займайтесь спортом, катайтеся на велосипеді 30-45 хвилин на добу 3-4 ради на тиждень. Це допоможе тримати в тонусі всі м’язи, в тому числі і серцеві.

3. Щодо алкоголю. 
Обмежте вживання алкоголю. По даним ВООЗ безпечна норма 20 г/день в перерахунку на чистий етиловий спирт.

4. Зниження ваги. 
Чим більша вага, тим більше рівень холестерину, підвищується тиск і порушується чутливість тканин до інсуліну.

5. Киньте курити.
Ця шкідлива звичка шкодить не тільки Вам, а й тим хто поряд з Вами – пасивне  куріння приводить до таких же наслідків: хронічне враження нервової системи, стінок судин, підвищення тиску.

Поряд з цим треба контролювати артеріальний тиск. 
Зниження тиску до рівня менше 140/90 мм рт.ст. забезпечить найбільше зменшення ризику серцево-судинних захворювань, а при цукровому діабеті та захворюванні нирок менше 125/80 мм рт.ст.

Вже після 40 років кожна людина повинна контролювати систематично рівень холестерину в крові, тиск, 4 рази на рік перевіряти протромбіновий індекс та час згортання крові, 1 раз на рік зробити ЕКГ, вчасно звертатись до лікаря.

Хвороба – великий іспит для людини. Вона вражає хворого та його близьких, ділить життя на щасливе «до» і невідоме «після», вимагає мужності, сил і матеріальних затрат.

Запобігти цьому може тільки свідоме ставлення до свого здоров’я, адже здоров’я кожен творить собі сам.  

Зав. амбулаторією №1 Мороз І.І.